Wednesday, January 12, 2011

Human Tic Tac Toe: Question and Answers


Question #1
What are the three
types of magma?
 
Answer:
Andesitic, Rhyolitic,
and Basaltic 
 
Question #2:
What is the point within the earth
where faulting begins?
 
Answer:
 The focus
 
Question #3:
What are large fractures in
The earth’s crust called? 
 
Answer:
Faults
 
Question #4:
Give a location of where
sinkholes occur. 
 
Answer: 
Guatemala
 
Question #5:
What are the three
types of volcanic cones?
 
 
 
 
 
 
 
Answer:
Shield cones,
Cinder cones,
and Stratovolcanoes
(or composite volcanoes).
 
Question #6: 
What is a seamount?
 
Answer: 
Underwater mountains
that are submerged islands.
 
Question #7: 
What two factors about magma
 control how big an eruption is?
 
Answer:
1.SiO2 content
2.Gas content
 
Question #8:
What method of getting rid of
radioactive waste did we
focus on the most? 
 
Answer:
Dumping it into
Deep ocean trenches
 
Question #9:
How fast can an avalanche travel? 
 
Answer:
They can reach 80 miles per hour
(130 kilometers per hour)
In about five seconds. 
 
Question #10:
What is the name of the
smaller earthquakes following
a major earthquake? 
 
Answer:
Aftershocks
 
Question #11:
What is an earthquake, anyway?
 
Answer:
The shaking/ vibrating caused by the sudden
release of energy within the earth. 
 
Question #12:
What are the two types of
body waves? 
 
Answer:
Primary waves and
Secondary waves 
 
 
Question #13:
What are a couple of ways to
prevent an avalanche from
becoming a natural disaster?
 
Answer:
1.To make smaller avalanches with
explosives.
2. To prepare and predict (study
the snow). 
 
Question #14:
How many earthquakes
happen in a year? 
 
Answer:
More than 150,000
 
Question #15:
What is the point
Directly above the focus on the surface
of the earth?
(think EQ’s) 
 
Answer:
Epicenter
 
Question #16:
What is the zone where
volcanic plates are moving
away from each other? 
 
Answer:
Divergent boundary
 
 
Question #17:
What is an avalanche?
 
Answer:
When a heavy layer of new snow
is on top of a weak layer. It
causes the weak layer to fracture, causing
large quantities of snow to break
loose as a single slab. 
 
Question #18:
What are the three
major causes of wildfires?
 
Answer:
1.Humans
2.Lightning
3.Volcanoes
 
Question #19:
What do you do if you
Were caught in an avalanche?
 
Answer:
Try to get off of the slab
 
Question #20:
Name three effects
of earthquakes. 
 
Answer:
1.Building collapse
2.Fires
3.Tsunamis
4.Ground failure
5.Landslides 
 
Question #21:
Which type of magma
is the most explosive?
 
Answer:
Rhyolitic magma
 
Question #22:
What scale are
earthquakes measured in?
 
Answer:
The Richter Scale
 
Question #23:
What are the four factors that
Must come together to produce a tsunami?
 
Answer: 
 
A tsunami is triggered by an earthquake
And occurs when a slab of the ocean floor
breaks vertically along a fault.
Can also occur by a landslide. 
 
Question #24:
Where do most earthquakes happen?
 
Answer:
The Circum Pacific Belt
 
Question #25:
Describe basaltic magma.
 
Answer:
Low SiO2,
Low gas content,
High temp.,
Low viscosity,
Shield cones,
Hawaiian Islands
 
Question #26:
What is the origin/meaning
Of the word tsunami
 
 
Answer:
Japanese.
Means “seismic sea wave”.
 
Question #27:
What are the names of the three
Types of lava? 
 
Answer:
Pahoehoe (ropelike)
Aa (Blocky)
Pillow (closed lava tube)
 
 Question #28:
What are some negative effects of volcanoes?
 
Answer:
Pyroclastics,
Wildfires,
Mudsildes,
Earthquakes,
Tsunamis,
Landslides